Löydä läheisyys uudelleen: seksi ja nautinto synnytyksen jälkeen
Onnittelut! Löysit tämän artikkelin todennäköisesti siksi, että olet hiljattain toivottanut tervetulleeksi pienokaisen tai lasket parhaillaan päiviä laskettuun aikaan.
Raskauden ylä- ja alamäkien ja synnytyksen sekä vanhemmuuteen ja uuteen haastavaan elämänvaiheeseen totuttelun pyörityksessä on täysin luonnollista, että mielessäsi pyörii kysymyksiä ja huolia intiimielämän suhteen.
Tämä artikkeli on kirjoitettu sinun avuksesi, olit sitten valmis löytämään hitaasti uudelleen läheisyyden ja nautinnon itsesi tai kumppanisi kanssa tai muuten vain kiinnostunut tietämään lisää siitä, mitä voit odottaa.
Lue lisää perheenlisäyksen mukanaan tuomista fyysisistä ja emotionaalisista muutoksista ja katso hyvät vinkit siihen, miten navigoit uudessa elämäntilanteessa turvallisesti, rakastavasti, kärsivällisesti ja luottavaisesti!
Toipumisvaihe: kehon huikea urakka
Ensimmäisiä synnytyksen jälkeisiä viikkoja kutsutaan lapsivuodeajaksi, ja niiden aikana on tarkoitus keskittyä toipumiseen, parantumiseen ja sopeutumiseen. Kehosi on juuri tuonut maailmaan uuden elämän, joten se ansaitsee kaiken tarvitsemansa levon!
Jokainen synnytyskokemus on yksilöllinen, ja niin on myös synnytyksen jälkeinen toipuminen. Riippumatta siitä, tapahtuiko synnytys alakautta vai keisarinleikkauksella, kehosi on käynyt läpi hämmästyttävän, kokonaisvaltaisen muutoksen.
Itsehoidolla on tärkeä rooli synnytyksen jälkeisessä toipumisessa. Riittävä lepo, hyvä ruoka ja nesteytys tukevat elimistöäsi sen parantuessa.
Keisarinleikkaus v. alatiesynnytys
Aktiivinen alatiesynnytys kestää keskimäärin 4–8 tuntia, ja jopa yhdeksän naista kymmenestä kokee synnytyksen aikana jonkinlaisen repeämän, hiertymän tai välilihan leikkauksen.
Vaikka varsinainen keisarinleikkaus kestää yleensä vain 30–60 minuuttia, siitä paraneminen kestää pidempään, koska kehosi joutuu toipumaan sekä synnytyksestä että leikkauksesta. Itse toimenpide on siis suhteellisen nopea, mutta toipumisprosessi on pidempi kuin alatiesynnytyksessä.
Synnytystavasta riippumatta on erittäin tärkeää, että odotat lääkärin suositteleman ajan ennen intiimiä kanssakäymistä. Toiset naiset eivät vielä tässä vaiheessa halua ajatellakaan sänkyleikkejä, kun taas toiset eivät malta odottaa, että pääsevät jälleen nauttimaan seksielämästään.
Milloin voin taas harrastaa seksiä?
Sinulla on todennäköisesti jälkitarkastus noin kuuden viikon kuluttua synnytyksestä.
On tärkeää odottaa tähän asti ennen seksin aloittamista uudelleen, sillä jälkitarkastuksessa lääkäri tutkii sinut ja arvioi fyysisen toipumisesi varmistaakseen, että olet parantunut kunnolla. Välttämällä seksiä ainakin tämän ajan voit välttyä toipumisajan pitenemiseltä, komplikaatioilta ja/tai infektioilta.
Vaikka lääkärisi saattaa jälkitarkastuksen jälkeen näyttää sinulle vihreää valoa, se ei tarkoita, että sinun olisi pakko saman tien palata takaisin entisenlaiseen intiimielämään.
Kuten useimmat naiset, et ehkä tunne oloasi henkisesti tai fyysisesti valmiiksi vielä 6–8 viikon jälkeenkään, ja se on ihan OK! Älä tunne siitä syyllisyyttä, vaan keskustele avoimesti kumppanisi kanssa tuntemuksistasi.
Kommunikaatio on avainasemassa
Avoin ja rehellinen kommunikaatio on ratkaisevan tärkeää ihmissuhteen kaikilla osa-alueilla, ja tuoreiden vanhempien kohdalla sillä on erityisen suuri merkitys.
Kun uusi rutiini koostuu unettomista öistä, vaipanvaihdoista ja pienokaisen tuudittelusta, on ymmärrettävää, että seksi ei ehkä ole ensimmäisenä mielessä. Tunteiden, pelkojen ja toiveiden jakaminen kumppanin kanssa voi auttaa rakentamaan ymmärrystä ja kärsivällisyyttä.
Kärsivällisyyden voima: hiljaa hyvä tulee
Kärsivällisyys on avainasemassa siinä vaiheessa kun olet valmis aloittamaan intiimielämän uudelleen.
Tee asiat omaan tahtiisi ja kuuntele kehoasi. On normaalia, että halut muuttuvat, etkä välttämättä kiihotu samalla tavoin tai samoista asioista kuin ennen. Älä yritä pakottaa itseäsi etenemään nopeammin kuin on tarpeen! Kiirehtiminen voi johtaa epämiellyttäviin tuntemuksiin tai aiheuttaa ikäviä paineita.
Monille naisille emotionaalisen läheisyyden ja ei-seksuaalisen läheisyyden vaaliminen voi luoda hyvän perustan intiimielämän aloittamiseen uudelleen kumppanin kanssa. Tämä voi pitää sisällään yksinkertaisia eleitä, kuten:
- Kädestä pitäminen: Kädestä pitämisen kaltaisella hellällä kosketuksella voi viestiä kiintymystä ja vahvistaa yhteyttä ilman seksuaalisten odotusten painetta.
- Halailu: Halailkaa sohvalla, sängyssä tai tuuditellessanne pikkuista. Ihokosketus vapauttaa oksitosiinia eli niin kutsuttua "rakkaushormonia", joka rentouttaa ja vahvistaa vuorovaikutussuhdetta.
- Puhuminen: Jaa ajatuksesi, pelkosi ja toiveesi kumppanisi kanssa. Rehellinen kommunikaatio rakentaa luottamusta ja vahvistaa suhdettanne.
- Yhdessä tekeminen: Tehkää yhdessä jotain, josta nautitte molemmat. Kokkailkaa, käykää kävelyllä tai yksinkertaisesti viettäkää laatuaikaa yhdessä.
Nautinnon löytäminen uudelleen
Nautintoon ja läheisyyteen palaaminen synnytyksen jälkeen vaatii usein aikaa sopeutua ja löytää uudelleen se, mikä tuntuu hyvältä.
Monet kokevat ajatuksen penetraatioseksistä synnytyksen jälkeen jopa pelottavalta. Alapää voi näyttää ja tuntua erilaiselta kuin ennen, ja siksi seksielämään kannattaa ottaa pehmeä lasku tutkimalla muita vaihtoehtoja, joissa penetraatiolla ei ole yhtä suurta roolia, kuten:
- Eroottinen hieronta
- Suuseksi
- Yhdessä masturbointi
- Ulkoinen stimulaatio
- Seksilelut
Liukuvoide: uusi bestiksesi
Kun olet valmis sisäiseen stimulaatioon tai yhdyntään, liukuvoide on paras ystäväsi.
Synnytyksen jälkeiset hormonit voivat vaikuttaa vaginan limakalvojen luonnolliseen liukkauteen, ja siksi hyvä liukuvoide tekee kokemuksesta mukavamman ja nautinnollisemman – sekä sinulle että kumppanillesi.
Suosittelemme valitsemaan laadukkaan vesipohjaisen liukuvoiteen. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Kaerlig Vesipohjainen Luomuliukuvoide, Sinful Mansikanmakuinen Vesipohjainen Liukuvoide ja Swede Woman Sensitive Vesipohjainen Liukuvoide.
Hae tarvittaessa apua ammattilaiselta
Vaikka yrittäisit parhaasi, joskus eteen voi tulla haasteita, joiden selättämiseen tarvitaan ammattilaisen apua ja ohjausta.
Oli ongelmana sitten fyysinen epämukavuus, tunnemyrskyjen kanssa pärjääminen tai intiimielämään liittyvien huolten selvittäminen, terveydenhuollon ammattilaisen tai keskusteluavun puoleen kääntyminen on hyvä proaktiivinen askel, joka voi auttaa niin yleisen hyvinvointisi kuin seksuaalisen hyvinvointisi palautumisessa.
Milloin on syytä hakea apua?
- Jatkuva kipu tai epämukavuus yhdynnän aikana
- Tunneperäinen ahdistus, joka vaikuttaa intiimielämään
- Fyysiseen toipumiseen tai paranemiseen liittyvät ongelmat
Loppujen lopuksi...
Intiimielämän aloittaminen synnytyksen jälkeen on matka, joka on yksilöllinen jokaiselle naiselle ja jokaiselle parisuhteelle.
Vartalosi on käynyt läpi uskomattoman muutoksen. Se ansaitsee huolenpitoa ja kunnioitusta, joten kuuntele kehoasi ja keskustele asioista avoimesti kumppanisi kanssa.
Ei ole olemassa mitään sellaisia virstanpylväitä, jotka olisi pakko saavuttaa. Juhli siis jokaista voittoa, oli se kuinka pieni tahansa, ja pidä oma hyvinvointisi aina etusijalla.
Muista: olet tuonut maailmaan uuden elämän, ja nyt aloitat uuden vaiheen omassa elämässäsi. Ota matka vastaan rohkeasti ja rakkaudella ja muista, että olet paljon vahvempi kuin uskoisitkaan! Onnellista löytöretkeilyä, äiti!